Archief

Wespennesten als blikvanger

Afgelopen maanden waren in de bibliotheek van Beek en Donk en die van Lieshout (zie foto) de wespennesten te zien van een lid van de Helmondse imkersvereniging. Volgens het personeel van de bibliotheek wordt de kleine tentoonstelling met veel belangstelling door mensen bekeken en de aanvullende informatie gelezen. Door andere bibliotheken of anderszins kan contact worden opgenomen met de beheerder van de groepswebsite van Zuid-Oost Brabant als men ook belangstelling heeft.

Het inrichten van een vitrine over het onderwerp bijen behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Wespennesten als blikvanger

 

Reizen met bijen???

Geïnspireerd door de foto van de maand in het septembernummer van bijenhouden wil ik u het volgende niet onthouden.
Ik ben al vele malen in Griekenland op vakantie geweest en altijd op zoek daar naar bijen en imkers. Tot nu toe sloeg mijn vakantie op Thassos echter alles. Wat onderzoek leerde mij dat op Thassos een coöperatie van zo’n 100 imkers actief is met samen ongeveer 21.000 volken. Buiten deze coöperatie zijn er nog veel meer kleinere imkers. Kom je hier in augustus/september sta je helemaal perplex. Van het vasteland worden dan met vrachtwagens duizenden en duizenden extra volken aangevoerd die allemaal zorgen voor enorme hoeveelheden dennehoning. De imkers daar vertelden mij dat ze zes weken blijven staan waarbij na drie weken de eerste keer wordt geslingerd (15kg) en na nog eens drie weken de tweede keer (10kg). De volken worden geplaatst in de vele boomgaarden (zie foto bijlage). Geen ‘eeuwig zingende bossen’ maar gedurende zes weken op de vele berghellingen ‘zoemende bossen’. Een overweldigende ervaring.

reizen met bijen???

 

Lezing door Mari van Iersel

In de zaal van D’n Aard het IVN-gebouw in Veldhoven zat het op maandagavond 16 november vol met Zuid-OostBrabantse imkers. Na een korte inleiding door de groepsvoorzitter Willem van Erk over onder andere de plannen van de groep werd het woord gegeven aan Mari van Iersel. Met behulp van een powerpointpresentatie droeg deze in anderhalf uur tijd een hoeveelheid kennis over waar ook doorgewinterde imkers wat van op konden steken. Het enthousiasme van Mari was er zeker ook debet aan dat de imkers met een tevreden gevoel weer huiswaarts keerden.

Lezing door Mari van Iersel

 

Vervolgcursus 2009 een succes !

Vervolg cursus georganiseerd door de groep ZO Brabant

In ZO Brabant organiseren een aantal sterke verenigingen regelmatig een basiscursus, maar een vervolgcursus is de afgelopen jaren niet gegeven. Dat is ook meer iets om regionaal te organiseren en daarom nam de groep ZO Brabant het initiatief en heeft afgelopen seizoen voor het eerst een vervolgcursus georganiseerd. En met succes! De acht deelnemers en één toehoorder/gecommitteerde waren zeer te spreken over de cursus en dat terwijl een aantal van hen ervaren imkers zijn die al heel lang bijen hebben. Ook zij hebben een hoop nieuwe dingen geleerd. Dat natuurlijk mede dankzij de uitstekende lessen van Jos van de Heuvel (hoofddocent) en Mari van Iersel, Louis van de Goor en Harrie van Bree als gastdocenten. Het gebruikte lesboek: “Bijenhouden in de 21ste eeuw” van Dirk Desmadryl was zeer informatief voor de vervolgcursus: duidelijk, overzichtelijk en up-to-date.
Zeven cursisten hebben de eindstreep bereikt en kregen het diploma uitgereikt door hoofdbestuurslid Nico Rovers. Die benadrukte bij de uitreiking het belang van dit soort cursussen: het bevorderen van de deskundigheid van imkers is één van de doelstellingen in het Deltaplan ‘Vitale en duurzame bijenhouderij’.

Foto: Diploma uitreiking van de vervolgcursus 2009 georganiseerd door de groep ZO Brabant. De cursisten kregen het diploma uit handen van Nico Rovers, hoofdbestuurslid van de NBV. Op de achtergrond hoofddocent Jos van de Heuvel en gecommitteerde Leendert van den Bosch.

Vervolgcursus 2009 een succes !

 

Someren

Zondag 20 april 2008 heb ik een bezoek gebracht bij de Somerense imkers. Zij hielden die dag in samenwerking met ‘Groei en bloei’ een (dracht)plantenruilbeurs in/bij hun verenigingsgebouw ‘De van Gijselshof‘. Jammer voor de organisatoren denk ik was de aanvoer van planten wat aan de magere kant. Maar dat werd voor het flinke aantal bezoekers ruim gecompenseerd door de gastvrije ontvangst door de Somerense imkers. Een ding viel mij op, de bijen in Someren zitten luxe te wonen. De imkers daar maken de raampjes van meranti. Ze gebruiken daarvoor gelukkig wel afvalmateriaal.
Het gebouw van de imkers in Someren ligt trouwens prachtig verscholen aan de rand van de wandelroutes bij Het Keelven daar. Een bezoek meer dan waard.

 

dapper volkje

In 2007 startte Staatsbosbeheer op de Strabrechtse Heide onder Mierlo met de aanleg van twee verbindingzones naar de wildtunnels onder de A67. In augustus kwamen ze dit bijenvolkje tegen in een holte in een boom. Het stuk stam werd met volkje en al afgezaagd en een eind verderop in het bos weer neergezet. Het trok zich nergens iets van aan en bouwde rustig verder. Zondag 13 februari jongstleden ben ik nog eens wezen kijken en constateerde dat ze volop stuifmeel binnenbrachten. En dat zonder inwintering. Benieuwd hoe lang ze het volhouden.

bij controle begin april bleek het volkje het niet te hebben gered.

dapper volkje

Contactgegevens

Activiteiten

Er zijn geen activiteiten.